Styrning av dator med ett externt tangentbord

Scannande tangentbord och huvudmus – ett sätt att styra datorn för personer som inte har hand/armfunktion

Scannande tangentbord bredvid dataskärmen
Scannande tangentbord bredvid dataskärmen

Beskrivning
Användaren styr sin dator framförallt med ett scannande externt tangentbord och huvudmus. Han pekar på respektive bokstav eller tecken med huvudmusen och trycker sedan på fastställknappen (sug och blåskontakt). Huvudmusen och fastställknappen sitter på ett headset (se tillhörande tips).
På skrivbordet finns en lättillgänlgig knapp. Där kan han välja om han vill styra datorn med huvudmus eller med skrivpinnarna, se tillhörande tips.

Tipsarens kommentarer
Istället för ett externt tangentbord kan man också använda WiVik, en mjukvara med tangentbordet på skärmen, www.rehabmodul.se/katalogen/wivik3.html (senast kontrollerad mars 2017) eller andra virtuella tangentbord så som Onscreenkeys, www.onscreenkeys.com/sv (senast kontrollerad mars 2017). Anders valde ett externt tangetbord, eftersom han arbetar med design och behöver dataskärmens hela utrymme för detta.

Bekostad av
Hjälpmedelcentralen

Redaktörens kommentar
Det externa tangentbordet Temac för Macintosh, som användaren har, finns inte längre. Däremot finns det externa tangentbord för PC, THOT från Olinder & Westerberg AB, www.ow.se/dokhtm/thot_1.htm (senast kontrollerad mars 2017) och Lucy, från rehabcenter, www.rehabcenter.se (senast kontrollerad mars 2017).
En lösning för Macintosh användare idag kan vara två dataskärmar eller en stor dataskärm.

Tipset är från 2007

Tillhörande tips

Universalhållare på handledsbandage
Universalhållare på handledsbandage
Hållare för bestick och skrivpinnar påsydd på handledsbandage, lämplig för personer som inte har handleds- och fingerfunktion.
Arbetsplats i hemmet
Arbetsplats i hemmet
Arbetsplats för en person med hög ryggmärgsskada - möjliggör att sköta arbetet även hemifrån.
Datastyrning med huvudmus
Datastyrning med huvudmus
Ett takhängt headset underlättar för en person med nedsatt handfunktion att sätta på det.

Tipsare: Anders

Anders bor ihop med sambo i en villa. Han arbetar deltid. Han skadade sig 1989 och fick en hög ryggmärgsskada (C4-5). Han har personliga assistenter.