Om Spinalistips

Många personer med ryggmärgsskada har själva blivit experter på sin funktionsnedsättning. De har blivit uppfinningsrika och påhittiga vad det gäller hjälpmedel och knep och knåp som underlättar vardagen.

Dorothee Riedel och Elisabeth Lagerkrans är arbetsterapeuter och har i många år arbetat med personer med ryggmärgsskada. De har lärt sig mycket av sina ”patienter” och en stor del av deras yrkeskunskap baseras på detta. De vet att de bästa idéerna och tipsen som underlättar vardagen har personerna med ryggmärgsskada själva kommit på.

Det kändes angeläget att samla dessa värdefulla tips och idéer och göra de tillgängliga på nätet så att fler kunde låta sig inspireras. 2005 startade Stiftelsen Spinalis www.spinalistips.se med medel från Allmänna Arvsfonden. Översättningen till engelska har finansierats av Stiftelsen Promobilia och under en period bidrog även NHR-fonden.

www.spinalistips.se riktar sig till personer med ryggmärgsskada, deras familjer, och rehabpersonal. Vi vill inspirera er att utveckla era egna lösningar och inte minst – att anser er själv och andra personer med funktionsnedsättningar som experter.

Idag visar www.spinalistips.se tusentals tips om hjälpmedel, specialanpassningar och egna lösningar från fler än 100 personer som har en ryggmärgsskada. Tipsen är kommenterade av användarna själva. Det finns även information om vem som har bekostat hjälpmedlet och hur länge det har använts. Kommunens och regionens regler ändras med tiden och varierar beroende på var i landet man bor. Uppgiften i databasen behöver alltså inte gälla nödvändigtvis för dig. Stiftelsen Spinalis ansvarar ej för enskilda produkter eller tips.

För att sprida tips och idéer från www.spinalistips.se är det tillåtet att kopiera bilder eller delar ur databasen, fast enbart i icke kommersiellt syfte och med källhänvisning.

Stiftelsen Spinalis är en allmännyttig stiftelse, vars huvudmål är att förbättra livskvalitén för personer med personer med ryggmärgsskada genom att främja forskning och behandlingsutveckling inom detta området.

Medarbetare

Claes Hultling, projektansvarig
Dorothee Riedel, leg. arbetsterapeut, projektledare och redaktör
Philip Day, databasprogrammerare
Anna Oredsson, webbdesign
Susan Larsson, översättare

Kontakt

Har du frågor eller kommentarer, har du egna lösningar, som du vill publicera i databasen kontakta gärna Dorothee Riedel, spinalistips@spinalis.se

Stiftelsen Spinalis
Adress:
Frösundaviks allé 4
169 89 Solna (Stockholm)
Tel: +46 (0) 8-555 44 250
Fax: +46 (0) 8-555 44 241
E-mail: info@spinalis.se
Swish:1232634244