Armbike

- en tillsats till manuell rullstol som möjliggör snabb och skonsam förflyttning utomhus

Användaren med sin armbike

Användaren med sin armbike. Foto: Jonas Arneson

Armbike är en tillsats med ett stort drivhjul och styre som man kan koppla till en manuell rullstol. När man kopplar på armbiken lyfts rullstolens framhjul upp. Armbiken drivs framåt när man drar styret mot sig och frihjular när man skjuter styret från sig (roddrörelse). Cykeln har sju växlar samt handbroms, ringklocka och reflex. Förflyttningen blir skonsammare för kroppen och är mycket snabbare än med enbart rullstolen. Cykeln är mycket smidig och har liten svängradie.
Vikt cykel del ca: 10 kg.

se även armbike.se

Tipsarens kommentarer
Användaren är mycket nöjd med sin armbike. Hon använder den ofta som transportmedel och för att kunna hålla samma tempo som gångare. Den fungerar bäst på plan mark. Den är lätt att ta med sig på flygresor.

Armbikens framdrivningsmoment ”roddrörelsen” är skonsam för kroppen. En annan fördel är att man inte blir smutsig om händerna eftersom man har de på styret istället för att ha de på drivringarna.

Inköpsställe
armbike.se (senast kontrollerad oktober 2023)

Bekostad av
Användaren

Användaren med sin armbike.

Användaren med sin armbike. Foto: Jonas Arneson

Användaren med sin armbike

Användaren med sin armbike. Foto: Jonas Arneson

Tipsare: Caroline

Caroline bor i en lägenhet och arbetar. Hon har en medfödd bindvävssjukdom (Ehlers-Danlos syndrom) som ger henne varierande problem och smärtor i alla lederna. Sedan 2000 använder hon rullstol utomhus. Hon har 27 timmar hemhjälp i månaden.

Senaste tips

Fler tips inom Förflyttning med hjälp av rullstol | Idrott | Träning