Självständig förflyttning med taklyft

Ett sätt för en hög tetraplegiker att i nödfall klara förflyttningen till sängen själv

Dubbelsäng och taklyft

Säng och taklyft

Säng och taklyft

Inalto taklyft med fjärrstyrning och åkmotor, monterad på stödben (lättbetonghus). Lyftselen byxmodell är specialanpassad. Lyftselen har extra stora ringar på lyftbanden, ryggen förstärks med en insydd hård platta (ortoplast).

Modellbeteckning: INALTO taklyft

Teknik: Användaren tar lyftselen över huvudet och placerar ryggplattan bakom ryggen. Han stoppar bendelarna under låren, plockar upp de på insidan av benen och fäster lyftbanden i taklyften. För att få bendelar på plats höjer han lyften lite. Sedan sänker han taklyften igen och fäster även lyftselens övre remmar i lyftbygeln. Med hjälp av fjärrstyrning lyfter han sig upp och över sängen (åkmotor).

Tipsarens kommentarer
Den hårda plattan i liftskynket gör att den inte viker sig och användaren får den på plats själv. Ett sätt att till nöds komma till sängen självständigt, även om det tar lång tid. I vanliga fall använder han taklyft med hjälp av assistenter.

Används sedan
90-talet

Tillverkare
Hjälpmedelcentralen (lyftsele)

Idé
Användaren själv

Bekostad av
Regionen

Redaktörens kommentar
INALTO taklyft tillverkas inte längre, LIKO’s Likorall med åkmotor och fjärrstyrning är jämförbar, hill-rom.se/se (senast kontrollerad april 2020).

Lyftskynket med förstärkt ryggdel och stora metallringar på lyftbanden

Lyftskynket med förstärkt ryggdel och stora metallringar på lyftbanden

Tillhörande tips

Elektrisk reglerbar säng
Elektrisk reglerbar säng
En elektrisk reglerbar säng med sänglyft är lämplig för funktionshindrade personer som har en hög skada.

Tipsare: Anonym 1

Personen bor ihop med fru och barn i villa. Han arbetar deltid. Han skadade sig 1975 och har en hög tetraplegi (C5). Genom hand-kirurgi fick han bättre greppfunktion i båda händer. Han har personlig assistans 7 timmar om dagen. (Avliden 2024)

Senaste tips

Fler tips inom Förflyttning med hjälp av personlyft