Tömning av urinblåsan med en hållare för urinslangen

Genom att sätta fast urinslangen på en hållare och genom att anpassa ventilen kan en person med mycket nedsatt handfunktion tömma blåsan självständigt

Urinslangen sitter i hållaren (potatis stöt). Användarens långfinger sitter i nyckelringen av urinslangens ventil.

Användaren öppnar urinslangens ventil

Användaren har en suprapubiskateter. För att kunna tömma blåsan självständigt uppfann han en hållare till urinslangen. Hållaren är en potastisstöt utan handtag som han förvarar mellan benen och vid behov sätter i ett fäste han har på rullstolen (se tillhörande tips). Urinslangen som går direkt in i blåsan förlängdes. På ändan sitter en flipp flapp ventil tagen från en urinpåse. I ventilens flärp sitter en nyckelring. Slangen ligger under skjortan.

För att tömma blåsan sätter han potatisstöten upp och nervänd i rullstolsfäste, tar fram urinslangen med hjälp av munpinnen och sätter slangen fast genom att fläta den över potatisstöten så att flärpen sitter fast. Han kör fram till toaletten så att urinen ska rinna direkt in i toaletten. Han öppnar ventilen med ett finger med hjälp av nyckelringen och blåsan töms. Ventilen stängs utan att använda nyckelringen.

Potatisstöten förvaras mellan benen och används även som hållare för munpinnen och snusdosan som på det sättet är alltid tillgängliga.

Tipsarens kommentarer
Den här uppfinningen var en stor befrielse för användaren.
Eftersom han klarar toalettbesök själv nu, klarar han sig ensam länge under dagarna. Även om han är ute, så är det inget problem att kissa.
Användaren sitter mycket i köket när han funderar på problemlösningar, därför blir det ofta köksredskap som han använder.

Idé
Användaren

Användaren tar fram urinslangen med hjälp av munpinnen

Användaren tar fram urinslangen med hjälp av munpinnen

Potatisstöt i hållaren

Hållare för urinslangen

Förvaring av hållaren mellan benen. Den håller munpinnen och snusdosan på plats

Förvaring av hållaren mellan benen. Den håller munpinnen och snusdosan på plats

Tillhörande tips

Munpinne
Munpinne
Ett viktigt hjälpmedel för en person med en hög ryggmärgsskada som kan användas i många olika situationer.
Badrum i rullstolstillgänglig enplansvilla
Badrum i rullstolstillgänglig enplansvilla
Badrum med taklyft och bubbelbadkar.
Fäste på rullstol
Fäste på rullstol
Ett fäste på rullstolen är praktiskt för att kunna sätta fast olika föremål - lämplig för personer med nedsatt handfunktion.

Tipsare: Anders

Anders bor ihop med sambo i en villa. Han arbetar deltid. Han skadade sig 1989 och fick en hög ryggmärgsskada (C4-5). Han har personliga assistenter.

Senaste tips

Fler tips inom Toalettbesök