Äta en smörgås utan att behöva använda händerna

Ett plexiglasbord på stativ som gör det möjligt för personer som inte har någon aktiv handfunktion att äta exempelvis en smörgås.

Rullstolsbord på stativ i hög läge

Rullstolsbord på stativ i hög läge

Ett litet plexiglasbord kan sättas på användarens rörliga ”tredje hand” (se tipset stativ). Bordet höjs till samma nivå som munnen. ”Tredje handen” är kopplad till benstödet på el-rullstolen och kan med hjälp av motorerna till benstödet flyttas fram och tillbaka. Användaren äter hamburgare eller smörgåsar från bordet. Plexiglasskivan har ett uttag på sidan (riktat mot ansiktet) så att användaren inte biter på den när han äter av smörgåsen. I skivan finns även ett hål som används som hållare för en glasstrut.

Tipsarens kommentarer
Fungerar även för personer som inte har arm/handfunktion.

Tillverkningsanvisningar
Material: Plexiglasskiva, 3 mm, metallbricka och en ledad pinne av metall.

Tillverkare
En kamrat till användaren

Idé
Användaren

Bekostad av
Användaren själv

Smörgås på rullstolsbordet i höjd av användarens mun

Smörgås på rullstolsbordet i höjd av användarens mun

Smörgås på rullstolsbordet i höjd av användarens mun

Tillhörande tips

Stativ – användarens ”tredje hand”
Stativ – användarens ”tredje hand”
En teleskopisk utdragbar järnpinne/stativ som fungerar som fäste för många olika redskap. Med detta stativ kan en användare som inte har någon aktiv handfunktion hålla fast olika redskap..

Tipsare: Ragge

Ragge bor ihop med hustru i en villa. Han sysselsätter sig med att utveckla idéer som underlättar vardagen för honom och andra, inget betalt arbete. Han skadade sig 1973 och har en hög tetraplegi. Han har delvis armfunktion i båda armar men använder i stort sätt enbart höger armen som han kan styra bättre. Med vänster armen håller han i sig för att hålla balansen. Han har hemtjänst 27 timmar i veckan. Avliden 2016.

Senaste tips

Fler tips inom Äta