’Mobil toalett’

En hopfällbar lyft som fästs på rullstolen möjliggör toalettbesök var man än befinner sig - lämplig för kvinnor med omfattande funktionsnedsättningar


Helenas make sätter upp lyften på rullstolen och väver upp henne

Den ’mobila toaletten’ är en lyft som sätts fast på rullstolen. Lyften består av fyra metallstavar som sätts fast på rullstolen, en tvärgående metallstav samt en lyftblock. De fyra metallstavarna sätts fast på fyra fästen på rullstolen, två på rullstolens fotplattor och två på ryggdelen (se på bilderna nedan). Varje metallstav består av tre respektive 4 delar som sätts ihop. På ovansidan hålls stavarna ihop med den tvärgående metallstaven. Där sitter lyftblocket med en lyftbygel.
Användaren kan lyftas såpass högt att man kan dra av byxor och skjol. Man tar bort sittdynan och sätter in ett plastkärl, se tillhörande tips.
Hela lyften förvaras i en liten resväska på hjul, se bilden längst ner.

Tipsarens kommentarer
Toalettbesök utanför hemmet har alltid varit ett problem för Helena. Tidigare tog hon alltid med sig sin mobila golvlyft. Problemet var att golvlyften fanns i bilen som kan ha varit parkerad långt borta. Idag räcker det med en liten resväska på hjul. Den ’mobila toaletten’ används mycket och är en otrolig lättnad för användaren.

Tillverkare
Helenas make

Idé
Helena och hennes make

Bekostad av
Användaren

Redaktörens kommentar
Tips ’mobil toalett’ av en annan användare som har manuell rullstol: tippa rullstolen bakåt så att ryggen ligger på golvet, användaren dras bakåt i stolen, dynan dras ut, byxorna dras ner, och ett bäcken förs in, ställ upp rullstolen igen.

Lyftens metallstav sätts på rullstolens fästen

Lyftens metallstav sätts på rullstolens fästen

Fästen för lyften på rullstolens fotplattor

Fästen för lyften på rullstolens fotplattor

Fästen för lyften på rullstolens ryggdel.

Fästen för lyften på rullstolens ryggdel.

Lyften isärplockad i liten resväska.

Lyften i liten resväska.

Tillhörande tips

Plastkärl som används som potta
Plastkärl som används som potta
Ett plastkärl tillsammans med en specialbyggd lyft på rullstolen ersätter en tillgänglig toalett .
Lyftband
Lyftband
Smala lyftband underlättar toalettbesök för personer med omfattande funktionsnedsättningar.

Tipsare: Helena

Helena bor tillsammans med sin make och två tonårsbarn i en villa. Hon arbetar 75%. Sedan födsel har hon en sjukdom (spinal muskelatrofi) motsvarande en hög ryggmärgsskada. Hon har personlig assistans dygnet runt.

Senaste tips

Fler tips inom Förflyttning med hjälp av personlyft | Förflyttning på resor | Förflyttningar med assistans | Personlig vård på resor | Toalettbesök