Mobilt hosthjälpmedel

Ett hjälpmedel som ger hoststöd även på resor - lämplig för personer som inte klarar att hosta själva

Användaren använder mobilt hosthjälpmedlet

Användaren använder mobilt hosthjälpmedlet

Hoststödet består av en fyrkantig träbit, ca 10 x 10 cm, som är fastskruvad på ett metallstag. Hoststödet är försett med en nyckelring och det används tillsammans med användarens ’tredje hand’ (se tillhörande tips ’stativ’). Med hjälp av motorerna till el-stolens benstöd kan stativet och därmed hoststödet föras in och ut. För att kunna hosta kör användaren hoststödet inåt/mot kroppen.

Tipsarens kommentarer
Det är mycket viktigt för användaren att kunna vara ensam även när han är förkyld. Det portabla hoststödet kan han också ta med sig när han är ute eller när han reser, han kan därmed hosta självständigt var han än befinner sig. Med hjälp av nyckelringen kan han ta upp hoststödet själv och sätta det på stativet.

Tillverkare
Gert Ove Nyström

Idé
Användaren

Bekostad av
Användaren själv

Hosthjälpmedel i användning (närbild)

Hosthjälpmedel i användning

Träskiva på hållare försedd med nyckelring

Träskiva på hållare försedd med nyckelring

Tillhörande tips

Stativ – användarens ”tredje hand”
Stativ – användarens ”tredje hand”
En teleskopisk utdragbar järnpinne/stativ som fungerar som fäste för många olika redskap. Med detta stativ kan en användare som inte har någon aktiv handfunktion hålla fast olika redskap..

Tipsare: Ragge

Ragge bor ihop med hustru i en villa. Han sysselsätter sig med att utveckla idéer som underlättar vardagen för honom och andra, inget betalt arbete. Han skadade sig 1973 och har en hög tetraplegi. Han har delvis armfunktion i båda armar men använder i stort sätt enbart höger armen som han kan styra bättre. Med vänster armen håller han i sig för att hålla balansen. Han har hemtjänst 27 timmar i veckan. Avliden 2016.

Senaste tips

Fler tips inom Förebygga/behandla förkylningar | Sköta sin egen hälsa på resor