Specialanpassad spjälsäng på hjul

Spjällsäng på hjul med öppning på en långsida lämplig för småbarnsföräldrar med funktionsnedsättningar
Specialanpassad spjälsäng med ett tyg på sängens öppning
Specialanpassad spjälsäng med ett tyg på sängens öppning

En spjälsäng från IKEA anpassades. Sängbotten kan monteras i olika höjdlägen (IKEA-original). På ena långsidan av sängen gjordes en öppning, som går att öppna och stänga med ett tygstycke. På nedre ramen är tyget fastspikat, på övre sitter det fast med kardborreband. När man öppnar tyget går det lätt att lägga och hämta upp barnet.

Tipsarens kommentarer
Fördelen med sängen är att den tar inte för mycket plats. Det är lätt att flytta den från rum till rum. Nackdelen är att Erika inte kommer åt framifrån, dvs., hon kommer inte under med knäna. En annan nackdel är att hon inte kan stoppa om och klappa barnet när skynket är på. Hon funderar på att göra ett hål i skynket för detta syfte.

Tillverkningsanvisningar
Såga bort de mellersta spjälorna från sängen på en långsida. Sy ett tygstycke som är något större än öppningen med en kardborreremsa på övre kanten. Sätt fast den med häftpistolen på insidan av den nedre ramen. Klistra fast en motsvarande kardborreremsa på utsidan av den övre ramen. Tyget sitter alltså på insidan av sängramen, går över den övre kanten och sitter fast på utsidan. Man kan även sätta fast tygband på övre kanterna för att kunna knyta fast tyget.

Tillverkare
Dean Smith, Erikas sambo

Inköpsställe
IKEA, ikea.com/se (senast kontrollerad januari 2022), tygaffär

Idé
Erika Nilsson, Dean Smith

Bekostad av
Användaren själv

Fastsättning av tygstycket i sängens öppning (närbild)
Fastsättning av tygstycket i sängens öppning (närbild)
Specialanpassad spälsäng, öppen
Specialanpassad spälsäng, öppen
Hjul på sängen (närbild)
Hjul på sängen (närbild)

Tipsare: Erika

Erika är småbarnsmamma. Hon bor ihop med sambo och 2 barn i villa. Hon arbetar deltid. Hon skadade sig 1994 och har en låg tetraplegi (C7). Hon använder sig ibland av ledsagarservice när hon går ut med barnen.

Senaste tips

Fler tips inom Vagnar, Sängar