Ståstol

Med hjälp av en ståstol kan en person som använder rullstol ökar självständigheten i boendet och dessutom stretcha lederna i benen
Användaren stående i ståstolen
Användaren stående i ståstolen

Ståstol med mekanisk uppresningsfunktion. Används både för att sträcka knä, höfter och hälsenor (fotplattan är vinklad något uppåt) samt för att utföra hushållsaktiviteter så som att laga mat, plocka ner föremål från höga skåp, byta glödlampor, mm.
Innan användaren ställer sig upp behöver han sätta fast fixeringsbälten runt knäna och bröstet. Med en ståstol kan man bara förflytta sig sittande.

Tipsarens kommentarer
En ståstol är tyngre, otympligare och något bredare än en vanlig manuell aktivrullstol. Användaren tycker inte att det spelar någon större roll inomhus. Tvärtom, han är mycket nöjd med stolen och använder den dagligen. Han önskar att han hade fått information om ståstolen tidigare. Han anser att alla skulle ha en ståstol. Speciellt vid matlagning tycker han att det är mycket smidigt att nå till skåpen. Han kan stå upp till en halvtimme i sträck.

Användaren har en likadan ståstol på arbetsplatsen som han fick som arbetstekniskt hjälpmedel genom försäkringskassan, se tillhörande tips.

Inköpsställe
Exempelvis Levo Active Easy från Sunrise Medical, sunrisemedical.se (senast kontrollerad februari 2021)

Bekostad av
Regionen

Användaren sänker sig från stående till sittande
Användaren sänker sig från stående till sittande
Användaren sittande i ståstolen med knäna fixerade
Användaren sittande i ståstolen med knäna fixerade
Användaren vid ståstolen
Användaren vid ståstolen

Tillhörande tips

Ståstol på arbetsplats
Ståstol på arbetsplats

En ståstol möjliggör att användaren är självständig på sin arbetsplats.

Fler tips inom Bereda måltider | Förflyttning med hjälp av rullstol | Plocka upp/hämta ner | Träning | Underhåll och lagning av föremål