Tryckavlastande madrass

Antidekubitusmadrass med motor som inte låter - lämplig för personer med sårproblematik

Tjock madrass med plastliknande överdrag.

Tryckavlastande madrass

Behandlande antidekubitusmadrass som automatiskt ställer in sina olika zoner efter varje användarens individuella behov och position i sängen.
Man kan välja mellan antingen alternerande lågt tryck eller konstant lågt tryck. Man kan även sätta madrassen på hård för att underlätta påklädning. En varningssignal påminner om man har glömt att sätta tillbaka på alternerande tryck.

Madrassen har en liten kompakt manöverdosa, som kan levereras med lång slang. Överdragen andas och är lätt att rengöra. Madrassen är tystgående.

Modellbeteckning: Duo 2

Tipsarens kommentarer
Användaren är nöjd med madrassen, den är mycket tystare än andra madrasser han hade tidigare.

Används sedan
2005

Inköpsställe
Hillrom, hill-rom.se/se/  (senast kontrollerad mars 2020)

Bekostad av
Regionen

Redaktörens kommentar
Många personer med kroniska smärtor upplever madrassen som bra.
En förebyggande/avlastande madrass som man även kan ta med på resor är en Stimulite bäddmadrass från Rehabshop,  rehabshop.se/ (senast kontrollerad March 2020).

Sårteamet från Rehab Sation Stockholm rekommenderar denna Duo 2 som behandlande antidekubitusmadrass.
Vid ökad risk/trycksår i kategori 1-2 bör man ligga på en tryckavlastande flexibel kallskums madrass. Vid trycksår beställs en behandlande luftmadrass efter sårkategori. Har man endast sår på fötterna kan speciella avlastningskuddar/stövlar vara viktigare att införskaffa än en specialmadrass.

 Tiden för lägesjusteringar anpassas efter personens huds känslighet och vilken madrass man använder, vanligtvis efter 2-5 timmar. Glöm inte att ta hänsyn till nattsömn. Trettio graders sidoläge är den säkraste positionen för att undvika trycksår, då den avlastar sacrum, höft och hälar bäst. Kan man ligga på mage en stund är det jätte bra både för huden och för att sträcka ut sig för att minska risk att få kontrakturer i benen.

Manöverdosa som sitter på sängens fotgavel

Manöverdosa som sitter på sängens fotgavel

Tillhörande tips

Rymligt ljust sovrum
Rymligt ljust sovrum
Rymligt ljust sovrum - lämplig för personer med funktionsnedsättningar som behöver vistas mycket i sängen.

Tipsare: Martin

Martin bor ihop med hustru i en villa. Han arbetar deltid. Han skadade sig 2000 och har en hög ryggmärgsskada (C4). Han har personlig asistans dygnet rund.

Senaste tips

Fler tips inom Förebygga/läka sår