Användning av magnetgrepp (film)
Magneter i olika styrkor och storlek är insydda i användarens rullstolshandskar. Magnetens tjocklek kan vara mellan 5-10 mm, diametern mellan 5-25 mm. Magneterna är insydda med ett slitstark specialtyg (kevlartyg).
Användningsområden: öppna lådor, äta, ta upp föremål, mm.
Brukaren har flera par handskar med magneter i olika styrkor. Han använder de beroende på vad han ska göra. För det mesta har han en stark magnet för sin starkare arm, för den andra armen använder han ofta flera mindre kraftfulla magneter, för att ta tag i lättare saker. Han har även magneter med krok på som han använder för att lyfta tyngre påsar.
I användarens hem är samtliga handtag på lådor och garderober i metall (ej aluminium), vilket brukar vara standard, annars finns det på IKEA.
Han har även försett till exempel utdragbara skärbrädor och lådor utan handtag med tunna metallplattor (fastlimmade med superlim), för att kunna öppna de med magnetgreppet. Han brukar också stoppa tunna metallbitar i t ex cigarettpaketen och påsar för att kunna ta upp dem.
När han inte använder handskarna sätter han fast dem på rullstolens ram.
Tipsarens kommentarer
Brukaren brukar beställa ett antal magneter och förpackar dem enskild i papper för att lättare kunna sära dem och för att undvika klämrisk.
För mer information kontakta brukaren genom spinalistips@spinalis.se. Brukaren har patent. Vid användning av patentidén, valfri donation till Siftelsen Spinalis.
Tillverkare
Stefan Borg, OT Center, Stockholm
Inköpsställe
Magneter från supermagnete.de/eng; kevlartyg: extremtextil.de/en, senast kontrollerad maj 2020.