Rakapparat på stativ

En rakapparat som möjliggör för personer utan aktiv handfunktion att raka sig självständigt

Användaren rakar sig med rakapparat på stativ

Användaren med rakapparat på stativ

Rakapparaten är anpassad med en hållare. Hållaren gör att rakapparaten är tippbar. Rakapparaten är även försedd med en nyckelring som underlättar för användaren att ta upp den och placera den rätt. Rakapparaten sätts fast på användarens ’tredje hand’ (se tillhörande tips ”Stativ”).
Vid förvaring sitter rakapparaten i ett fäste på en byrå. Byrån är placerad så att användaren lätt kommer intill den och kan plocka upp rakapparaten.

För att sätta på och av rakapparaten trycker användaren med hakan på avstängningsknappen. Knappen är förstorad med plastring (bilder nedan). Många andra av användarens knappar är anpassade på samma sätt.

Tipsarens kommentarer
Med hjälp av nyckelringen kan användaren ta upp rakapparaten från fästet och sätter den på stativet och raka sig självständigt.

Tillverkningsanvisningar
Ett material, av typen ”plastic padding”, har använts för att fästa rakapparaten i den vickbara ställningen.

Anpassad på/avstängningsknapp: ta en bit (ca 0,5 cm) av en kateterslang, limma fast den på knappen och fyll slangbiten med smältlim från limpistolen (annat lim går säkert också bra).

Tillverkare
Vän till användaren

Idé
Användaren

Bekostad av
Användaren själv

Användaren rakar sig (närbild)

Användaren rakar sig

Rakapparat i hållaren

Rakapparat i hållaren

Rakapparaten i ett fäste på en byrå (förvaring)

Rakapparaten i ett fäste på en byrå (förvaring)

Tillhörande tips

Stativ – användarens ”tredje hand”
Stativ – användarens ”tredje hand”
En teleskopisk utdragbar järnpinne/stativ som fungerar som fäste för många olika redskap. Med detta stativ kan en användare som inte har någon aktiv handfunktion hålla fast olika redskap..

Tipsare: Ragge

Ragge bor ihop med hustru i en villa. Han sysselsätter sig med att utveckla idéer som underlättar vardagen för honom och andra, inget betalt arbete. Han skadade sig 1973 och har en hög tetraplegi. Han har delvis armfunktion i båda armar men använder i stort sätt enbart höger armen som han kan styra bättre. Med vänster armen håller han i sig för att hålla balansen. Han har hemtjänst 27 timmar i veckan. Avliden 2016.

Senaste tips

Fler tips inom Kroppsvård