Anpassad peang för användning av microlax

Individuellt anpassad tång - ett hälpmedel för personer med nedsatt handfunktion för att kunna sköta magen självständigt

Anpassad peang med microlaxtuben på hållaren

Anpassad peang med microlaxtuben på hållaren

Användaren använder en ombyggd peang (25 cm) för att föra in tubens spets i ändtarmen. Peangens handtag är förstorade med plast. Greppdelen är ombyggd så att den ena sidan består av en hållare till mikrolaxtuben och den andra är en liten platta formad efter microlaxtuben. Trycker man ihop peangen så töms mikrolaxtubens innehåll.

För att kunna föra in mikrolaxen med peangen sätter sig användaren på toalettstolen med rullstolen framför sig. Han sätter upp ett ben i rullstolen. Han trycker ihop tången med båda händerna.
Efter användningen tar han ett papper och tar ut tuben ut hållaren.

Tipsarens kommentarer
Det behövdes flera justeringar tills microlaxtången fungerade bra. Tuben behöver stå i exakt rätt vinkel. Själva hållaren för tuben måste vara tillräckligt tajt så att inte tuben lossnar.

Tillverkare
Hjälpmedelscentralen enligt användarens ritningar

Inköpsställe
Sjukvårdstillbehör (peang)

Idé
Användaren

Bekostad av
Regionen

Redaktörens kommentar
Hjälpmedelcentralen gör inte dessa anpassningar längre. Användaren har nu fått hjälp av OT-Center vid Danderyds Sjukhus, aktivortopedteknik.se för att anpassa en ny peang (senast kontrollerad april 2020).

Microlaxtuben i hållaren (närbild)

Microlaxtuben i hållaren

Tipsare: Anonym 11

Personen har en tetraplegi med delvis armfunktion.

Senaste tips

Fler tips inom Toalettbesök