Påklädning: byxor, strumpor och skor i rullstolen

Teknik för personer med starka armar


Användaren såtter på byxor, strumpor och skor (film)

Användaren lägger ett ben i knäet, drar på strumpan, sätter in foten i byxbenet och sätter på skon. Han sätter ner foten på fotbågen och drar upp byxorna till knäet. Sedan gör han likadant med andra benet. Nu drar han upp byxorna så mycket som möjligt så att de kommer över kanten på rullstolsdynan och in under låren. Han tar tag med tummarna i byxlinningen och flyttar upp händerna på hjulen samtidigt som han håller i byxlinningen. Han lyfter upp sig och hoppar långt fram i rullstolen (”hoppar in i byxorna”). Nu flyttar han ner greppet till rullstolens ram och lägger sig mot ryggstödet. Han tar in händerna i byxlinningen med handflatan mot dynan, tar tag i byxorna och drra upp de. Sedan sätter han sig tillrätta.

Tipsarens kommentarer
Det är viktigt att man tränar upp sig så att man är mjuk i benen och kan lägga de i knäet.
Vill man slippa att lyfta upp benet flera gånger på knäet är det lättast att göra som användaren och sätta på sig strumpor, byxor och skor på en gång.

Användaren drar upp byxorna

Användaren drar upp byxorna

Tillhörande tips

Klä av sig  byxor, strumpor och skor i rullstolen
Klä av sig byxor, strumpor och skor i rullstolen
Teknik för personer med starka armar.

Tipsare: Eje

Eje bor med fru och två små barn i villa. Han arbetar deltid. Han skadade sig 1999 och har en hög paraplegi (TH9). Han har inga assistenter eller hemhjälp.

Typ av funktionsnedsättning

Hög paraplegi med nedsatt balans (Th2-10)

Senaste tips

Fler tips inom Klä sig | Personlig Vård