Schakthiss i gammal trävilla

En hiss som smälter in med husets karaktär och gör det rullstolstillgängligt

Ingången till hiss på entréplan

Ingången till hiss på entréplan

En gammal trävilla med två våningar, källarplan och spiraltrappa byggdes om för att vara rullstolstillgänglig. Ett torn byggdes till för en hiss med fyra stopp plan.
Tornet har ett fönster i höjd med övervåningen. Fönstret i kombination med hissens glasdörr gör att det kommer in ljus i den annars mörka hallen av övervåningen.
Vid entréplan öppnas hissen med en kod utifrån. På övre våningen sattes hissknappen på trappräcket några meter ifrån hissen för att vara lättåtkomlig för användaren.

Hissföretaget ändrade hissknappens funktion. Standard är att man behöver trycka på hissknappen hela tiden under hissens färd. I användaren fall behöver hon bara trycka en gång.

Tipsarens kommentarer
Användaren funderade först på att installera en trapphiss. Men eftersom det fanns en spiraltrappa ner till källaren var det inte möjligt. Istället blev det en schakthiss inbyggd i ett torn med utgång till alla våningar. På så sätt behövde de inte bygga om hela entrén. Tornet smälter fint in i husets karaktär och ser ut som om det alltid funnits där, det gör till och med huset ännu charmigare.

Bekostad av
Kommunen

Användaren vid entréplan med kodlås

Entréplan med kodlås

Användaren i hissen på övre plan

Användaren i hissen på övre plan

Användaren öppnar hissdörren utifrån på övre plan genom att tryck på en knapp som sitter på trappräcket

Användaren öppnar hissdörren utifrån på övre plan

Tillhörande tips

Mekanisk hissöppnare
Mekanisk hissöppnare
En nödlösning som möjliggör för en användare i rullstol med nedsatt handfunktion att öppna hissdörren inifrån, om detta inte skulle ske automatiskt.
Rullstolstillgänglig  trävilla
Rullstolstillgänglig trävilla
Lyckad anpassning av en gammal tvåvåningsvilla.
Entré till rullstolstillgänglig villa
Entré till rullstolstillgänglig villa
Anpassad trävilla med hiss som samtidigt är rullstolstillgänglig entré.

Tipsare: Suzanne

Suzanne bor ihop med man och barn i en villa. Hon arbetar deltid. 1991 skadade hon sig och har en komplett tetraplegi C6. Hon har personlig assistans.

Senaste tips

Fler tips inom Hissar/Lyftplattor