RIK (Ren Intermittent Kateterisering)

Självständig tappning sittande på toalettstolen
Användaren sittande på toaletten i "tappningsposition". Illustration Lars 'Geson' Andersson
Användaren sittande på toaletten i ”tappningsposition”. Illustration Lars ’Geson’ Andersson

Användaren förflyttar sig till toaletten. Ett ben ligger vinklat på rullstolen (i skräddarställning) och är förankrat i byxorna. Det andra benet är med foten på fotbågen. Hon öppnar kateterförpackningen, för ned båda händerna, håller isär blygdläpparna med ena handen, känner och för in katetern med andra handen. Urinen rinner direkt ner i toaletten.

Tipsarens kommentarer
Användaren kan inte tappar sig sittandes i rullstolen. I början använde hon en spegel för att lättare kunna se hur hon skulle föra in katetern. Men det var krångligt. Spegeln ramlade i golvet och i toaletten. När hon en gång hamnade på en mycket mörk toalett testade hon utan spegel och det gick.

Tillverkare
Wellspect, wellspect.se (kateter) (senast kontrollerad juni 2021)

Redaktörens kommentar
På Wellspects hemsida under ’RIK på resan’, wellspect.se/blasa/leva-med-ren-intermittent-kateterisering/fritid/rik-pa-resa kan man ladda ner ett intyg som underlättar att ta med katetrar på flygresan i handbagaget (senast kontrollerad juni 2021)

Användaren för in katetern. Illustration: Lars 'Geson' Andersson
Användaren för in katetern. Illustration: Lars ’Geson’ Andersson

Tipsare: Anonym 10

Personen är ensamstående och bor i radhus. Hon arbetar deltid. Sedan 1984 har hon en hög komplett paraplegi (TH 5-6). Hon har städhjälp en gång i veckan; ingen assistans.

Typ av funktionsnedsättning

Hög paraplegi med nedsatt balans (Th2-10)

Senaste tips

Fler tips inom Toalettbesök