Förflyttning från sängen till rullstolen

Förflyttningsteknik för personer med hög tetraplegi


Användaren flyttar sig från sängen till rullstolen (film)

Användaren sätter sig upp i sängen och flyttar till sängkanten genom att luta sig framåt och stödja sig på sina översträckta armar. För att få ner benen över sängkanten stödjer han sig med den yttre armen på rullstolens körhandtag och tar tag i knävecket ett ben i taget. Sedan flyttar han lite närmare sängkanten och lyftar den yttre foten på fotbågen genom att stödja sig med ena handen på rullstolens körhandtag och lyfta upp benet genom att ta tag i knävecket med andra handen.
Han lyfter sig över till rullstolen framåtlutat med översträckta armar, den ena handen i mitten av rullstolens sittdyna och den andra på sängen. Sedan stödjer han sig med båda händerna på rullstolens drivringar och sätter sig fortfarande framåtlutat tillrätta. För att kunna sätta sig upp sätter han ena handen på sängen, med den andra stödjer han sig med armbågen mot låren och sätter handen under knävecket av det motsatta benet och trycker sig upp.
För att sätta upp foten på fotbågen hakar han i sig i körhandtaget med den ena armen för att hålla balansen, med den andra lyftar han upp benet genom att ta tag under knävecket.

Användaren flyttar sig från sängen till rullstolen

Användaren flyttar sig från sängen till rullstolen

Tillhörande tips

Förflyttning från rullstolen till sängen
Förflyttning från rullstolen till sängen
Förflyttningsteknik för personer med hög tetraplegi.

Tipsare: Magnus

M. bodde ihop med fru och 2 barn i villa. Han arbetade deltid. Han hade en tetraplegi C6. Avliden 2018.

Senaste tips

Fler tips inom Överflyttning